Rommy » Specials » Operas en operettes
Rommy: Informatie van A tot Z

Opera's en operettes

Door het verhaal te kennen van een opera of operette, kan de beleving van de voorstelling intenser zijn. U hoeft niet krampachtig het verhaal te volgen maar kunt zich overgeven aan de muziek, de stemmen, de kostuums en het decor en zo optimaal genieten.
De meeste bekende opera’s en operettes worden gezongen in vreemde talen, bijvoorbeeld in het Italiaans, Frans of Duits. Bovendien is gezongen tekst vaak nog moeilijker te volgen dan gesproken tekst.

Het is goed om voorafgaand aan een theaterbezoek zich te verdiepen in de inhoud van de voorstelling. Bij veel uitvoeringen wordt er al gebruik gemaakt van boventiteling. Toch kan het een meerwaarde zijn om van te voren de grote lijnen van het verhaal te kennen. De verhaallijn kan dan beter worden gevolgd waardoor er meer genoten kan worden van de uitvoering: de stemmen, de vaak prachtige kleding en het decor.

In deze special over opera’s en operettes staat achtergrond informatie over de componist, de rolverdelingen en een korte samenvatting van het verhaal per opera/operette.

Die Fledermaus - Johann Strauss jr

Die Fledermaus is de meest uitgevoerde en meest populaire operette die ooit geschreven is. Die Fledermaus is de derde operette die Johann Strauss jr. schreef. Het ging in 1874 in Wenen in premiere. De…

Rigoletto - Verdi

Guiseppe Verdi was één van de grootste componisten van Italiaanse opera's. Hij schreef er we; 26! Eén van die opera's is Rigoletto. Om bij een bezoek aan het theater of bij het luisteren van een cd zo…

Tosca - Puccini

Opera's worden vaak gezongen in vreemde talen: Italiaans, Roemeens, Frans, Duits etc. Dat maakt het verhaal van een opera vaak moeilijk te volgen. Daarbij komt nog dat gezongen tekst moeilijker te ver…
Gepubliceerd door Rommy op 04-05-2009. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!